Fit LCHF krofi – brez moke in dodanega sladkorja

Staša in Uroš sva spet združila moči in zate pripravila dva recepta za fit LCHF krofe brez moke in dodanega sladkorja.

Avtorja: Staša Grom, dipl. dietetičarka, www.fitkuhinja.si in Uroš Sobočan, danger-men-cooking-lchf.blogspot.si

LCHF-krofi

LCHF-krofi
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
LCHF-krofi po tem receptu so presenetljivo dobri in izmed vseh, kar sem jih poizkusila, še najbolj podobni navadnim krofom. So brez moke in dodanega sladkorja, ocvrti v kokosovi maščobi in polnjeni z marelično marmelado brez dodanega sladkorja Sukrin. In kar je ravno tako pomembno, zelo enostavno jih je pripraviti.
LCHF-krofi
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
LCHF-krofi po tem receptu so presenetljivo dobri in izmed vseh, kar sem jih poizkusila, še najbolj podobni navadnim krofom. So brez moke in dodanega sladkorja, ocvrti v kokosovi maščobi in polnjeni z marelično marmelado brez dodanega sladkorja Sukrin. In kar je ravno tako pomembno, zelo enostavno jih je pripraviti.
Sestavine
Sestavine za krofe
Ostalo
  • vsaj 1 zavitek (250 g) kokosove maščobe za cvrtje
  • 1 kozarček marelične marmelade brez dodanega sladkorja
Porcija: za 10 krofov
Postopek
  1. Kremni sir premešamo s kislo smetano in jajci. Postopoma dodajamo suhe sestavine in ves čas mešamo. Maso pustimo počivati ca. 10 minut, nato iz nje oblikujemo 10 krofov (ca. 5 cm premera), vmes si roke po potrebi (če se masa prijema) splaknemo z mrzlo vodo.
  2. Nato v srednje veliki posodi (tako, da gre vanjo 5 krofov) stopimo kokosovo maščobo. Jakost nastavimo nekje na polovico (stopnja 5 pri električni kuhalni plošči). Temperaturo maščobe preverimo tako, da vanjo potopimo leseno kuhalnico – delati se morajo majhni mehurčki.
  3. Krofe polagamo v maščobo in jih na vsaki strani cvremo nekaj minut. Nato jih odložimo na krožnik s papirnato brisačo, da se vpije odvečna maščoba. Ohladimo in napolnimo z marelično marmelado.
Opombe
  • Namesto sezamove moke lahko uporabite razmaščeno mandljevo moko.
  • Prava temperatura kokosove maščobe je ključna za uspeh. Če bo prevroča, se bodo krofi prismodili, če bo prehladna, se bodo napili z njo.

LCHF-miške

LCHF-miške
Št. glasov: 1
Ocena: 5
Rate this recipe!
Po tem receptu pripravljene LCHF-miške bez moke in dodanega sladkorja so boljše od navadnih! Priprava je enostavna in se je lahko loti vsakdo, sploh pa tisti, ki se bojite lotiti se LCHF-krofov. Prednost v primerjavi s krofi? LCHF-mišk lahko pojeste večje število 😝😋
LCHF-miške
Št. glasov: 1
Ocena: 5
Rate this recipe!
Po tem receptu pripravljene LCHF-miške bez moke in dodanega sladkorja so boljše od navadnih! Priprava je enostavna in se je lahko loti vsakdo, sploh pa tisti, ki se bojite lotiti se LCHF-krofov. Prednost v primerjavi s krofi? LCHF-mišk lahko pojeste večje število 😝😋
Sestavine
Sestavine za miške
Ostalo
Porcija: za ca. 30 mišk
Postopek
  1. Kremni sir premešamo s kislo smetano in jajci. Postopoma dodajamo suhe sestavine in ves čas mešamo. Maso pustimo počivati ca. 10 minut.
  2. Nato v srednje veliki posodi stopimo kokosovo maščobo. Jakost nastavimo nekje na polovico (stopnja 5 pri električni kuhalni plošči). Temperaturo maščobe preverimo tako, da vanjo potopimo leseno kuhalnico – delati se morajo majhni mehurčki.
  3. S čajno žličko oblikujemo majhne kepice in jih polagamo v maščobo. Na vsaki strani jih cvremo nekaj minut. Nato jih odložimo na krožnik s papirnato brisačo, da se vpije odvečna maščoba. Ohladimo in posujemo s sladilom Sukrin Melis.
Opombe
  • Namesto sezamove moke lahko uporabite razmaščeno mandljevo moko.
  • Prava temperatura kokosove maščobe je ključna za uspeh. Če bo prevroča, se bodo miške prismodile, če bo prehladna, se bodo napile z njo.

LCHF-krofi brez mlečnin in oreščkov

LCHF krofi brez mlečnin in oreščkov
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Ta recept za LCHF krofe je primeren za vse, ki se poleg tega, da se prehranjujejo brez žitne moke in sladkorja, izogibajo tudi mlečnim izdelkom in/ali oreščkom. Uporabite pekač za ameriške krofe (z luknjo na sredini).
LCHF krofi brez mlečnin in oreščkov
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Ta recept za LCHF krofe je primeren za vse, ki se poleg tega, da se prehranjujejo brez žitne moke in sladkorja, izogibajo tudi mlečnim izdelkom in/ali oreščkom. Uporabite pekač za ameriške krofe (z luknjo na sredini).
Sestavine
Sestavine za krofe:
Sestavine za belo glazuro:
  • 1 beljak
  • ca. 100 g sladila Sukrin Melis
  • za roza barvo: dodamo 1 žličko soka rdeče pese
  • za vijolično barvo: dodamo 1 žličko borovničevega soka
Sestavine za čokoladno glazuro:
  • 10 g kokosove maščobe
  • 40 g temne čokolade brez mleka
Ostalo:
  • kokosova maščoba za cvrtje (50-75 g)
  • groba kokosova moka, sladilo Sukrin Gold in cimet za posip
Porcija: za 8-10 krofov
Postopek
  1. Suhe sestavine premešamo v posodi.
  2. Posebej premešamo jajca, kokosovo maščobo, vodo in rum. To mešanico dodamo k suhim sestavinam in dobro premešamo.
  3. Testo pustimo stati nekaj minut, vmes si pripravimo model za peko krofov z luknjo na sredini. Premažemo ga s stopljeno kokosovo maščobo in ga nekje do polovice napolnimo z maso. Če imamo model za 6 krofov, bomo potrebovali 2 oziroma bomo peko ponovili.
  4. Pečemo v segreti pečici 13-15 minut pri 175 ˚C. Pečene krofe malenkost ohladimo, nato jih vzamemo iz modela.
  5. V manjši posodi za cvrtje stopimo kokosovo maščobo in krofe enega za drugim na hitro ocvremo na obeh straneh (na vsaki strani samo nekaj sekund, ker se zelo hitro prismodijo).
  6. Odlagamo jih na rešetko, kjer ohlajene prelijemo z glazurami.
  7. Belo glazuro pripravimo tako, da premešamo beljak s sladilom Sukrin Melis (dodamo ga toliko, da glazura ne teče).
  8. Nato maso razdelimo v 3 posodice in v 2 dodamo po 1 žličko soka rdeče pese oziroma borovničevega soka. Tako imamo belo, roza in vijolično glazuro.
  9. Čokoladno glazuro pripravimo tako, da stopimo kokosovo maščobo, zmanjšamo temperaturo in nežno primešamo nalomljeno temno čokolado brez mleka.
  10. Krofe posipamo z grobo kokosovo moko ali mešanico sladila Sukrin Gold in cimeta.

LCHF-krofi z belo čokolado

LCHF krofi z belo čokolado
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
To je še eden izmed mojih receptov za LCHF krofe. Ti krofi ne vsebujejo mok iz oreščkov in semen, ker sem uporabila le razmaščeno kokosovo moko. LCHF krofi so brez žitne moke in dodanega sladkorja ter zelo slastni. Če vam ostane kaj glazure, jo natočite v modelčke za pralineje in shranite v hladilnik. Ti krofi imajo tudi več beljakovin kot običajni LCHF krofi, saj v prelivu vsebujejo sirotkin beljakovinski prašek.
LCHF krofi z belo čokolado
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
To je še eden izmed mojih receptov za LCHF krofe. Ti krofi ne vsebujejo mok iz oreščkov in semen, ker sem uporabila le razmaščeno kokosovo moko. LCHF krofi so brez žitne moke in dodanega sladkorja ter zelo slastni. Če vam ostane kaj glazure, jo natočite v modelčke za pralineje in shranite v hladilnik. Ti krofi imajo tudi več beljakovin kot običajni LCHF krofi, saj v prelivu vsebujejo sirotkin beljakovinski prašek.
Sestavine
Sestavine za krofe
Glazura z belo čokolado
Ostalo
  • kokosova maščoba za cvrtje (50-75 g)
  • groba kokosova moka in nalistani mandlji za posip
Porcija: za 10-12 krofov
Postopek
  1. Suhe sestavine premešamo v posodi.
  2. Posebej premešamo jajca, tekočo sladko smetano in stopljeno kokosovo maščobo. To mešanico dodamo k suhim sestavinam in dobro premešamo.
  3. Testo pustimo stati nekaj minut, vmes si pripravimo model za peko krofov z luknjo na sredini. Premažemo ga s stopljeno kokosovo maščobo in ga nekje do polovice napolnimo z maso. Če imamo model za 6 krofov, bomo potrebovali 2 oziroma bomo peko ponovili.
  4. Pečemo v segreti pečici 13-15 minut pri 175 ˚C. Pečene krofe malenkost ohladimo, nato jih vzamemo iz modela.
  5. V manjši posodi za cvrtje stopimo kokosovo maščobo in krofe enega za drugim na hitro ocvremo na obeh straneh (na vsaki strani samo nekaj sekund, ker se zelo hitro prismodijo).
  6. Odlagamo jih na rešetko in ohladimo.
  7. Vmes pripravimo glazuro, tako da stopimo obe masli, primešamo sladilo Sukrin Melis in na koncu še beljakovinski prašek. Nastati mora popolnoma gladka masa.
  8. Glazuro prelijemo čez krofe ter okrasimo z grobo kokosovo moko in nalistanimi mandlji.

LCHF-krofi s čokoladnim oblivom

LCHF krofi s čokoladnim oblivom
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Dolga leta sem se branila preizkušanja receptov za LCHF krofe, saj sem (še vedno) mnenja, da pristnega krofa brez pšenične moke ni mogoče pripraviti, nato pa sem jih vseeno naredila. Brez moke iz žit in brez dodanega sladkorja. Uspeli so presenetljivo dobro! Potrebovali boste pekač za ameriške krofe (z luknjo na sredini), jaz imam silikonskega, ki se odlično obnese.
LCHF krofi s čokoladnim oblivom
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Dolga leta sem se branila preizkušanja receptov za LCHF krofe, saj sem (še vedno) mnenja, da pristnega krofa brez pšenične moke ni mogoče pripraviti, nato pa sem jih vseeno naredila. Brez moke iz žit in brez dodanega sladkorja. Uspeli so presenetljivo dobro! Potrebovali boste pekač za ameriške krofe (z luknjo na sredini), jaz imam silikonskega, ki se odlično obnese.
Sestavine
Sestavine za krofe
Ostalo
  • kokosova maščoba za cvrtje (50-75 g)
  • temna čokolada za obliv
  • groba kokosova moka in sladilo Sukrin Melis za posip
Porcija: za 10-12 krofov
Postopek
  1. Suhe sestavine premešamo v posodi.
  2. Posebej premešamo jajca, tekočo sladko smetano in stopljeno kokosovo maščobo. To mešanico dodamo k suhim sestavinam in dobro premešamo.
  3. Testo pustimo stati nekaj minut, vmes si pripravimo model za peko krofov z luknjo na sredini. Premažemo ga s stopljeno kokosovo maščobo in ga nekje do polovice napolnimo z maso. Če imamo model za 6 krofov, bomo potrebovali 2 oziroma bomo peko ponovili.
  4. Pečemo v segreti pečici 13-15 minut pri 175 ˚C. Pečene krofe malenkost ohladimo, nato jih vzamemo iz modela.
  5. V manjši posodi za cvrtje stopimo kokosovo maščobo in krofe enega za drugim na hitro ocvremo na obeh straneh (na vsaki strani samo nekaj sekund, ker se zelo hitro prismodijo).
  6. Odlagamo jih na rešetko, kjer ohlajene prelijemo s stopljeno čokolado in okrasimo s kokosovo moko ali pa jih posujemo s sladilom Sukrin Melis.
Opombe
  • namesto sezamove moke lahko uporabite razmaščeno mandljevo moko

Sobočanovi LCHF-krofi

Sobočanovi LCHF krofi
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Čeprav je bila to skoraj misija nemogoče, mi je le uspelo. Sobočanovi LCHF krofi so po teksturi in okusu zelo podobni pravim. S to razliko, da so moji LCHF krofi brez moke in dodanega sladkorja.
Sobočanovi LCHF krofi
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Čeprav je bila to skoraj misija nemogoče, mi je le uspelo. Sobočanovi LCHF krofi so po teksturi in okusu zelo podobni pravim. S to razliko, da so moji LCHF krofi brez moke in dodanega sladkorja.
Sestavine
Sestavine za biskvit:
  • ca. 500 g kokosove maščobe za cvrtje
Porcija:
Postopek
  1. Najprej z električnim mešalnikom premešamo skuto in jajca. Pomembno je, da za mešanje testa uporabimo spiralaste metlice za gnetenje. Med mešanjem postopoma dodamo suhe sestavine. Najprej kokosovo moko, nato indijski trpotec, Maxx Dessert in na koncu sodo bikarbono.
  2. Testo pustimo počivati deset minut, nato oblikujemo kroglice v velikosti oreha (raje manjše kot večje, saj bodo med cvrtjem narasle). Medtem ko kroglice počivajo, segrejemo kokosovo maščobo. Ko je dovolj segreta (to preverimo s kuhalnico, ki jo pomočimo v maščobo in se okrog nje morajo tvoriti mehurčki), vanjo položimo krofe in jih cvremo približno deset minut. Na začetku se lahko zgodi, da se oprimejo dna posode, v tem primeru jih z vilicami postrgamo in dvignemo, da zaplavajo. Med cvrtjem jih obračamo, da se enakomerno zapečejo z obeh strani.
  3. Ocvrte krofe preložimo na krožnik, obložen s papirnato brisačo. Ohlajene krofe napolnimo s poljubnim polnilom in potresemo s sladilom Sukrin Melis. Moji so polnjeni s pasiranimi borovnicami brez dodatkov.

Dober tek 🙂

Za več receptov obišči spletni strani www.fitkuhinja.si in danger-men-cooking-lchf.blogspot.si

Dodaj med priljubljeneDodaj v priljubjene

Comments are closed.