STAŠINA FIT KUHINJA
Limetina skutna torta z jagodami
Sestavine za: za torto premera ca. 26 cm
  • 6 jajc
  • 120 g sladila Sukrin
  • 120 g olupljenih mletih mandljev
  • pol žličke pecilnega praška
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • ščepec soli
  • 500 g jagod
  • 500 g nepasirane skute
  • 500 ml sladke smetane
  • 300 g kisle smetane ali grškega jogurta
  • 8 žlic sladila Sukrin Melis
  • sok 3 limet
  • 2 vrečki in pol želtaine fix
  • mešanica sladke smetane, vode in sladila Sukrin Melis za navlažitev biskvita
  • 250 ml sladke smetane
Priprava
  1. Najprej spečemo biskvit. Jajca ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg (dodamo jabolčni kis in sol), rumenjake penasto umešamo s Sukrinom. Rumenjakovi mešanici z lopatico izmenično primešamo beljakov sneg in mlete mandlje s pecilnim praškom. Pečemo ga v tortnem modlu (premer 26 cm) s papirjem za peko ca. 25 minut pri 175 °C.
  2. Pečen biskvit ohladimo, mu odstranimo papir za peko in prerežemo na dva oblata. En oblat biskvita damo na podstavek in ogradimo z očiščenim obodom tortnega modla. Namočimo ga z mešanico sladke smetane, vode in sladila Sukrin Melis.
  3. Jagode očistimo in jih prerežemo na pol (toliko jagod, kolikor jih potrebujemo, da z njimi obložimo obod tortnega modla, ostale prihranimo za okras). Z jagodami obložimo obod tortnega modla s prerezano stranjo navzven.
  4. Nato pripravimo skutno kremo. Skuto premešamo s kislo smetano (ali grškim jogurtom), sladilom Sukrin, limetinim sokom in želatino fix. Sladko smetano stepemo posebej in jo nežno primešamo k skutni mešanici.
  5. Kremo nadevamo na biskvit in nanjo položimo preostali oblat. Malo ga navlažimo in torto vsaj za 5 ur postavimo v hladilnik.
  6. Torti pred postrežbo previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s stepeno smetano in jagodami.
Opombe

Če želite nižjo torto, sestavine za biskvit prepolovite in specite le en oblat. V tem primeru vam torte ni treba okrasiti s stepeno smetano, nanjo dajte le jagode.

Uporabite lahko tudi neolupljene mlete mandlje.

Namesto limete lahko uporabite sok ene limone, prav tako bo piko na i dodala naribana limonina lupinica.

Namesto jagod lahko uporabite borovnice, maline ali drugo podobno sadje.

Količino sladila prilagodite svojemu okusu.

Dodaj med priljubljeneDodaj v priljubjene