Go Back
LCHF čokoladno-lešnikova torta z »mirror glaze« prelivom
Print

LCHF čokoladno-lešnikova torta z »mirror glaze« prelivom

Ste že kdaj videli ali celo sami naredili čudovite torte z učinkom ogledala oz. »mirror glaze« prelivom? Alja je ustvarila pravo LCHF lepotico, ki je brez moke in dodanega sladkorja.
Author Staša Grom

Ingredients

Sestavine za lešnikovo podlago:

  • 2 jajci
  • 4 žlice mletih lešnikov
  • 2 žlici sladila Sukrin
  • 2 žlici kakava v prahu

Sestavine za čokoladni mousse:

  • 200 g temne čokolade
  • 400 ml sladke smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 30 ml belega ruma
  • 3 listi želatine

Sestavine za čokoladni ganache z lešniki:

Sestavine za čokoladni »mirror glaze« preliv:

Instructions

  • LEŠNIKOVA PODLAGA Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladilom Sukrin. Dodamo lešnike in kakav ter počasi primešamo še beljake. Maso zlijemo v okrogel pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo pri 180 °C 10-15 minut. Ko se biskvit ohladi, mu odstranimo papir za peko in ga izrežemo v velikosti silikonskega pekača, v katerem bomo torto sestavljali.
  • ČOKOLADNI MOUSSE Jajce, rumenjak in beli rum stepamo nad soparo (70-75 °C), dodamo namočeno in stopljeno želatino, stopljeno temno čokolado in dobro premešamo. Ko se masa malo ohladi, vmešamo na tričetrt stepeno smetano.
  • ČOKOLADNI GANACHE Z LEŠNIKI Lešnike damo v pekač na papir za peko v ogreto pečico (180 °C) za 10 minut. Vmes pekač nekajkrat potresemo. Ohlajenim lešnikom olupimo rjavo lupinico in jih drobno sesekljamo. Nato segrejemo smetano in z njo polijemo sesekljano temno čokolado. Ko se čokolada stopi, dobro premešamo in dodamo sesekljane lešnike.
  • SESTAVLJANJE TORTE Potrebovali boste silikonski model s prostornino slabega litra, v katerem boste sestavili torto in jo nato zvrnili na podstavek. V silikonski model damo najprej čokoladni mousse in z njim dobro premažemo celoten model. Na sredino damo ganache z lešniki, ki ga prekrijemo s preostalim moussom. Na vrh postavimo podlago in jo dobro pritisnemo, da se kreme dobro razporedijo v modelu. Torto za nekaj ur ali še bolje čez noč postavimo v zamrzovalnik.
  • ČOKOLADNI »MIRROR GLAZE« PRELIV Vodo in sladilo Sukrin zavremo. Dodamo čokolado in predhodno namočeno želatino. Dobro premešamo, nato dodamo še smetano. Zmes dobro premešamo s paličnim mešalnikom in precedimo skozi cedilo. Z umitim mešalnikom zmes še enkrat premešamo in ponovno precedimo. Pustimo, da se malo ohladi, da je zmes gostejša. Vmes po občutku previdno premešamo, da se ne naredi skorja.
  • Iz zamrzovalnika vzamemo torto, jo damo iz modela na podstavek, prelijemo s prelivom in poljubno dekoriramo.