Low-carb pistacijeva potica

 

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj jo bomnaredila. V zadnjem času je skorajda ni sladice, ki je ne bi bilo moč najtitudi v "pistacija izvedbi". In tako je nastala tudi LCHF pistacijeva potica.
In veš kaj? Res je dobra! Čeprav je brez moke indodanega sladkorja, se tega sploh ne opazi. Okus pistacije odlično okrepidodatek pistacijevega namaza KeFood.
Avtor recepta: Staša Grom
Lchf potica pistacija
Sestavine

Sestavineza testo:

Sestavineza nadev:

  • 250 g oluščenih neslanih pistacij
  • 65 g sladila Sukrin
  • 150 ml tekoče sladke smetane
  • nekaj žlic pistacijevega namaza KeFood
  • 1 jajce
  • 1 beljak

Ostalo:

  • 1 rumenjak
  • 1 žlica kisle smetane
  • sladilo Sukrin Icing za posip
Priprava
  • Najprej se lotiš priprave testa. Z električnim mešalnikom premešaš kremni sir, jajca in stopljeno maslo, nato postopno dodajaš mešanico suhih sestavin. Testo z rokami zgneteš v kroglo in ga za eno uro (ali čez noč) shraniš v hladilnik.
  • Nato se lotiš valjanja testa - to je najpomembnejši del. Pripraviš si dva dolga lista papirja za peko, zelo priporočljivo pa je, da imaš ob sebi par dodatnih rok, ki ti bo pomagal držati papir na mestu. Na prvi list papirja položiš kroglo testa in jo najprej kar z rokami malo sploščiš. Nato čez položiš drugi list in »paru rok« naročiš, da vse skupaj dobro drži na pultu in pričneš z valjanjem. Valjaš predvsem v dolžino, pri širini pa paziš, da ne presežeš dimenzije pekača, v katerem pečeš potico. Na koncu mora nastati precej dolg pravokotnik, debelina naj ne presega pol cm, lahko pa je še bolj na tanko.
  • Pri valjanju te moram opozoriti na en trik️. Ko po pričetku testo kolikor toliko dobro razvaljaš, papir odlepiš od testa (ter ga spet položiš nazaj), nato primeš oba papirja s testom vmes in vse skupaj obrneš ter odlepiš tudi drugi list papirja (in položiš nazaj). Nadaljuješ z valjanjem, nato odlepiš list, obrneš, odlepiš list in tako naprej vse do tedaj, ko je testo želene dimenzije in ustrezno tanko. Smisel tega je, da se papir ne sprime preveč na papir, saj ga vmes večkrat odstraniš. Zaključiš tako, da odstraniš vrhnji list in testo je tako pripravljeno na nadev.
  • Nato se lotiš nadeva. Pistacije zmelješ in jim dodaš sladilo Sukrin. Sladko smetano segreješ do vretja, preliješ čez mlete pistacije in dobro premešaš. Na koncu dodaš en rumenjak (drugega prihraniš) in sneg dveh beljakov.
  • Nadev enakomerno naložiš na razvaljano testo, pod katerim imaš list papirja za peko. Čez nadev z žlico razporediš nekaj žlic pistacijevega namaza KeFood. Z uporabo papirja za peko zvij v potico in jo skupaj s papirjem za peko daj v daljši in ožji pekač za peko kruha.
  • Potico pečeš pri 170 °C približno 40 minut. Nekje na polovici peke potico premažeš z mešanico rumenjaka in kisle smetane. Ohlajeno potico posuješ s sladilom Sukrin Icing. Hraniš jo v hladilniku.
Imaš lastno fotko tega recepta? Objavi jo! Uporabi @stasa_lchflove ali nas potagaj s #fitkuhinja!