Bela čokolada

Dodaj med priljubljeneDodaj v priljubjene
Natisni recept
Recept za belo čokolado brez dodanega sladkorja mi je povzročil kar nekaj preglavic. V resnici se zdi priprava enostavna – kar tudi drži – ko enkrat pogruntaš razmerja med sestavinami. LCHF bela čokolada je namreč lahko hitro presladka, premalo izrazitega ali preveč maslenega okusa. Po kar nekaj poskusih je nastal recept, ki je pred vami. Tako pripravljena LCHF bela čokolada se mi zdi ravno prav sladka, dovolj čvrsta, tako rekoč najboljši približek navadne bele čokolade. Vesela bom vaših mnenj. 🙂 P.S. Preberite tudi nasvete spodaj. 😉
Avtor:Staša Grom
Oceni:
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Bela čokolada
Sestavineza 1 tablico (ca. 100 g)
Postopek
  1. Kakavovo in navadno maslo stopimo.
  2. Nato primešamo Sukrin Melis in mešamo, dokler ne nastane enotna masa.
  3. Primešamo še beljakovinski prašek in spet zelo dobro premešamo. Masa mora biti popolnoma gladka.
  4. Po želji dodamo malo vaniljeve arome.
  5. Mešanico pretočimo v model za čokolado in okrasimo s poljubnimi sestavinami.
  6. Shranimo v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč.
Nasveti
  • Kot sem povedala že v uvodu, se mi zdi razmerje med sestavinami v tem receptu takšno, da je čokolada ravno prav maslena in ravno prav sladka. Poskusila sem narediti tudi tako, da sem dala manj masla (35 g kakavovega in 15 g navadnega) ter več sladila Sukrin Melis in beljakovinskega praška (po 20 g vsakega). Tudi na tak način pride zelo dobra čokolada, vendar je za moj okus na meji sladkosti. Morda bo pa vam všeč, poskusite!
  • Če pogledate sestavine v navadni beli čokoladi, lahko opazite polnomastno mleko v prahu. Polovica takega praška je mlečni sladkor, kateremu sem se seveda želela čim bolj izogniti. Zato sem mleko v prahu nadomestila z beljakovinskim praškom, natančneje z izoliranimi sirotkinimi beljakovinami. Poskusila sem narediti tudi z navadnim sirotkinim praškom (koncentratom sirotkinih beljakovin), a mi ni uspelo, mešanica je bila preveč zrnata. Poskusila sem le s praškom BioTech Iso Whey Zero (lahko uporabite okus bela čokolada ali okus vanilja), ki se odlično poveže z ostalimi sestavinami in je zares dobrega okusa.
Bela čokolada
Recept za belo čokolado brez dodanega sladkorja mi je povzročil kar nekaj preglavic. V resnici se zdi priprava enostavna – kar tudi drži – ko enkrat pogruntaš razmerja med sestavinami. LCHF bela čokolada je namreč lahko hitro presladka, premalo izrazitega ali preveč maslenega okusa. Po kar nekaj poskusih je nastal recept, ki je pred vami. Tako pripravljena LCHF bela čokolada se mi zdi ravno prav sladka, dovolj čvrsta, tako rekoč najboljši približek navadne bele čokolade. Vesela bom vaših mnenj. 🙂 P.S. Preberite tudi nasvete spodaj. 😉Avtor:Staša Grom
Sestavineza 1 tablico (ca. 100 g)
Postopek
  1. Kakavovo in navadno maslo stopimo.
  2. Nato primešamo Sukrin Melis in mešamo, dokler ne nastane enotna masa.
  3. Primešamo še beljakovinski prašek in spet zelo dobro premešamo. Masa mora biti popolnoma gladka.
  4. Po želji dodamo malo vaniljeve arome.
  5. Mešanico pretočimo v model za čokolado in okrasimo s poljubnimi sestavinami.
  6. Shranimo v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč.
Nasveti
  • Kot sem povedala že v uvodu, se mi zdi razmerje med sestavinami v tem receptu takšno, da je čokolada ravno prav maslena in ravno prav sladka. Poskusila sem narediti tudi tako, da sem dala manj masla (35 g kakavovega in 15 g navadnega) ter več sladila Sukrin Melis in beljakovinskega praška (po 20 g vsakega). Tudi na tak način pride zelo dobra čokolada, vendar je za moj okus na meji sladkosti. Morda bo pa vam všeč, poskusite!
  • Če pogledate sestavine v navadni beli čokoladi, lahko opazite polnomastno mleko v prahu. Polovica takega praška je mlečni sladkor, kateremu sem se seveda želela čim bolj izogniti. Zato sem mleko v prahu nadomestila z beljakovinskim praškom, natančneje z izoliranimi sirotkinimi beljakovinami. Poskusila sem narediti tudi z navadnim sirotkinim praškom (koncentratom sirotkinih beljakovin), a mi ni uspelo, mešanica je bila preveč zrnata. Poskusila sem le s praškom BioTech Iso Whey Zero (lahko uporabite okus bela čokolada ali okus vanilja), ki se odlično poveže z ostalimi sestavinami in je zares dobrega okusa.

Komentiraj