LCHF bučna pita

 

Ste že kdaj poskusili bučno pito? Pri Američanih je nesporna kraljica jesenskih sladic, pa tudi pri nas postajajo buče vedno bolj priljubljen dodatek tako k sladkim kot slanim jedem. Ta LCHF bučna pita poleg omamnega vonja in okusa navdušuje tudi s tem, da v njej ni dodanega sladkorja in žitne moke.
Avtor recepta: Matej Mejak
LCHF bučna pita
Sestavine

Sestavine za dno (22 cm)

Sestavine za nadev

  • 400 g buče maslenke
  • 100 g sladila Sukrin Gold
  • 3 jajca
  • 200 ml sladke smetane
  • 3 g cimeta
  • 1,5 g ingverja v prahu
  • 0,75 g kardamoma
  • 0,75 g muškatnega oreščka
  • 0,75 g mletih klinčkov
  • izvleček vanilje
  • ščepec soli
Priprava
  • Najprej se lotimo priprave testa. Vse sestavine zgnetemo v kepo. Dve tretjini testa razvaljamo in z njim obložimo dno pekača, preostanek uporabimo za rob. Testo preluknjamo z vilicami in obložimo s plastjo riža (med testo in riž položimo papir za peko). Testo pečemo 10 minut pri 180 °C. Pečenemu testu odstranimo riž in papir za peko.
  • Medtem pripravimo nadev. Bučo prerežemo na pol, ji odstranimo semena in jo olupimo, najbolje kar z lupilnikom za krompir. Odtehtamo 400 g buče, jo narežemo na kocke in zmeljemo v multipraktiku maksimalno kolikor gre, nato dodamo sladko smetano in miksamo še nekaj minut. Dodamo jajca, sladilo Sukrin Gold, vaniljo in ostale začimbe. Miksamo še nekaj minut.
  • Nadev prelijemo čez dno in pečemo 45-50 minut pri 180 °C. Uporabimo način gretja "zgoraj-spodaj" (brez ventilatorja).
  • Pečeno in ohlajeno pito poljubno okrasimo, npr. z meringo. Naredimo jo tako, da beljak stepemo, mu dodamo ščepec vinskega kamna ali soli in sladilo Sukrin Icing, tako da nastane gosta masa, ki jo s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo na torto in nastale kupčke "opečemo" z gorilnikom.
Imaš lastno fotko tega recepta? Objavi jo! Uporabi @stasa_lchflove ali nas potagaj s #fitkuhinja!