Naravno sladilo brez kalorij?

Ne boste verjeli, a obstaja

 

Naravna sladila

Če rečemo, da je sladkor ena izmed nevarnih drog, nismo daleč od resnice. Ob zaužitju sladke hrane se v možganih sproščajo endorfini in dopamin, kar nam nudi trenutne občutke ugodja. Predstavlja nam nagrado, ponuja nam tolažbo, ko smo pod stresom. Sladkor je cenovno ugoden in dostopen na vsakem koraku, velikokrat je prisoten tudi v hrani, kjer ga ne bi pričakovali. Skratka, težko se mu izognemo.

Sladkorju se bolj ali manj izogibam že dolga leta. Pod besedo »sladkor« uvrščam tudi vse ostale t. i. zdrave alternative, kot so rjavi sladkor, javorjev in agavin sirup, med in v zadnjem času priljubljen kokosov sladkor. Vsa našteta živila namreč vsebujejo saharozo (kemijsko ime za sladkor) ali fruktozo (sadni sladkor) ali njuno kombinacijo in pri tem sploh ni pomembno, če je izdelek bio oziroma je videti zdravo.

Eritritol – idealno sladilo?

V dolgih letih preizkušanja različnih sladil sem naposled prišla do sladila eritritol. Od tega je že kar nekaj let, ko sem to čudežno sladilo odkrila v ZDA. Napisi na vrečki so bili obetavni: brez kalorij, brez vpliva na dvig krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa, primerno za bolnike z diabetesom … in kar je bilo najbolj neverjetno – okus bi naj bil skoraj identičen okusu sladkorja. Seveda sem ga takoj kupila in preizkusila. Bila sem navdušena, saj je okus resnično podoben sladkorju, brez neprijetnega priokusa po nečem, kar pač ni sladkor. Poleg odličnega okusa mi je bila zelo všeč tudi njegova struktura, saj je v obliki drobnih kristalčkov kot sladkor. Na žalost tega sladila takrat še ni bilo možno kupiti v Evropi, nekaj let kasneje pa je EU eritritol odobrila kot sladilo in tako je sedaj na voljo tudi pri nas.

Vse skupaj se mi je zdelo skoraj prelepo, da bi bilo res. Najbolj mi ni šla v račun energijska vrednost – sladilo eritritol je naravna snov in nima kalorij, kar je sicer značilnost umetnih sladil. Poleg tega mu je podoben po videzu in se uporablja na enak način. Tudi če ga v jed dodamo nekaj žlic, ne bomo prispevali h kalorijam.

Eritritol spada med sladkorne alkohole

Če ste kdaj kupili bonbone ali žvečilne gumije brez sladkorja, ste ob pogledu na sestavine lahko opazili imena, kot so ksilitol, maltitol in sorbitol. Še nekateri pogosti sladkorni alkoholi so laktitol, manitol, izomalt – in eritritol. Nekatera izmed njih lahko kupimo tudi kot namizna sladila. Kljub temu, da sladkorne alkohole glede na prehranske predpise o aditivih v živilih štejemo med sladila, so v resnici nekje vmes med ogljikovimi hidrati in alkoholi, a imajo manj kalorij oziroma so celo brez njih – po naših predpisih se šteje, da ima 1 g sladkornega alkohola 2,4 kalorije (na primer ksilitol ali brezovo sladilo), razen eritritola, ki je brez energijske vrednosti.

 

Naravna sladila

Težave pri uživanju sladkornih alkoholov

Večina sladkornih alkoholov se v tankem črevesu ne absorbira popolnoma, zato nadaljuje pot v debelo črevo. Tam lahko polioli povzročajo prebavne težave, kot sta driska in napenjanje. Eritritol je za razliko od ostalih zelo majhen sladkorni alkohol, ki se skoraj v celoti (ca. 90 %) absorbira v tankem črevesu in le malo ga pride v debelo črevo. Morebitne prebavne težave nastopijo le pri izredno velikih zaužitih količinah, se pravi, če bi z njim zelo pretiravali. Oseba s 70 kg lahko brez težav zaužije do 70 g eritritola dnevno.

Eritritol je naraven in brez kalorij

Eritritol je odkril nek britanski kemik že davnega leta 1848 v sadju in fermentirani hrani. Eritritol v prehranski industriji se pridobiva iz glukoze z naravnim procesom fermentacije. Pri tem eritritol ohrani svoj sladek okus, njegova struktura pa je takšna, da ga telo ne more izkoristiti za energijo.

Eritritol je edini izmed sladkornih alkoholov, ki je praktično brez kalorij (1 g ima 0,2 kcal, kar je 95 odstotkov manj kot sladkor in tako rekoč zanemarljivo), a dosega 70-75 odstotkov sladkosti sladkorja. V tankem črevesu se vsrka skoraj v celoti, a se ne presnovi. V našem telesu namreč ni encima, ki bi razgradil molekulo eritritola, zato se iz telesa izloči z urinom bolj ali manj nespremenjen.

Prednosti eritritola:

  • – je brez kalorij
  • – je naravno pridobljen
  • – po okusu, videzu in strukturi je zelo podoben sladkorju
  • – ima glikemični indeks 0
  • – ne vpliva na dvig krvnega sladkorja
  • – ne vpliva na dvig inzulina
  • – je primeren za posameznike s kandido
  • – ne vpliva na razvoj kariesa

Uporaba eritritola v kuhinji

Naravno sladilo eritritol lahko uporabite v vseh primerih, ko želite nadomestiti navaden sladkor. Z njim lahko osladite sadje, žitarice, kaše, kavo, čaj, smutije in podobno. Obstojno je na visoke temperature in je zato primerno za kuhanje in peko.

Dodaj med priljubljeneDodaj v priljubjene

Comments are closed.