Potratna potica

Dodaj med priljubljeneDodaj v priljubjene
Natisni recept
Pa sem jo naredila – pred vami je potratna potica brez moke in dodanega sladkorja. Primerna je za LCHF-prehrano oziroma za vse, ki se izogibajo sladkorju in moki. Priprava je enostavna, le malenkost več časa potrebujete, saj morate poleg osnovnega testa pripraviti tudi dva različna biskvita.
Oceni:
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Potratna potica
Sestavine
  • Sestavine za osnovno testo:
  • 300 g kremnega sira (npr. Philadelphia)
  • 3 jajca
  • 100 g stopljenega masla
  • 150 g razmaščene mandljeve moke Sukrin
  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g sladila Sukrin
  • 40 g indijskega trpotca
  • 1 pecilni prašek
  • Sestavine za svetli biskvit:
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladila Sukrin
  • 2 žlici mletih mandljev
  • Sestavine za temni biskvit:
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladila Sukrin
  • 2 žlici mletih mandljev
  • 1 žlička kakava v prahu
  • Sestavine za orehov nadev:
  • 200 g mletih orehov
  • 5 žlic sladila Sukrin Gold
  • 100-120 ml tekoče sladke smetane
  • 1 žlica ruma
  • 1 beljak
  • Sestavine za skutin nadev:
  • 200 g nepasirane skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • 3 žlice sladila Sukrin
  • sok pol limone
  • 1 majhno jajce
  • Ostalo:
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička kisle smetane
  • 1 žlica sladila Sukrin Melis
Postopek
  1. Najprej se lotimo testa. Z električnim mešalnikom premešamo kremni sir, jajca in stopljeno maslo, nato postopno dodajamo mešanico suhih sestavin. Testo z rokami zgnetemo v kroglo in ga za eno uro shranimo v hladilnik.
  2. Vmes, ko testo počiva v hladilniku, se lotimo priprave biskvitov. Jajca ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg, rumenjake pa umešamo s sladilom Sukrin. Rumenjakovi mešanici izmenično primešamo sneg in mlete mandlje (pri pripravi temnega biskvita dodamo še kakav v prahu, ki smo ga presejali skozi sito). Maso vlijemo v model dimenzije ca. 12 cm x 30 cm (podolgovat model za peko kruha ali peciva), ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo pri 175 °C približno 10 minut (če je biskvit pečem, preverimo z zobotrebcem – zapičimo ga v biskvit in če se masa ne oprime zobotrebca, je pečen). Biskvita ohladimo in odstranimo papir za peko.
  3. Sledi priprava nadevov. Skuto premešamo z ostalimi sestavinami v gladko maso in nadev je gotov. Pripravimo še orehovega. Vodo, rum in sladko smetano segrejemo do vretja, prelijemo čez mlete orehe, premešane s sladilom Sukrin Gold in dobro premešamo. Na koncu dodamo beljakov sneg (beljak lahko tudi izpustimo).
  4. Osnovno testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo v pravokotno obliko, debelo ca. pol cm. Pri valjanju si pomagamo s prozorno plastično folijo za živila, ki jo položimo pod testo in nad njega. Daljša stranica testa naj bo dolga ca. 30 cm (oz. kot je dolga daljša stranica pekača). Testo moramo sedaj spraviti v pekač. Tega izdatno namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. Verjetno nam ne bo uspelo celotnega testa dvigniti s podlage v enem kosu, zato ga prerežemo na več kosov in z njimi obložimo pekač (nič hudega, če se trga, pri oblaganju si pomagamo s prsti ter preprosto »zalepimo« vse razpoke). Prihranimo so toliko testa, kot ga bomo potrebovali za »pokrov«.
  5. V pekač najprej naložimo polovico orehovega nadeva, čezenj poveznemo temni biskvit. Sledi skutin nadev, svetel biskvit ter preostanek orehovega nadeva. Biskvitov ni treba navlažiti, saj je potica že brez tega dovolj sočna. S preostankom osnovnega testa pokrijemo potico in z prsti dobro pritisnemo proti dnu, da se izognemo nastanku morebitnih zračnih lukenj v potici. Pečemo pri 175 °C približno 40 minut. Nekje na polovici peke potico premažemo z mešanico rumenjaka in kisle smetane. Ohlajeno potico posujemo s sladilom Sukrin Melis.
Potratna potica
Pa sem jo naredila – pred vami je potratna potica brez moke in dodanega sladkorja. Primerna je za LCHF-prehrano oziroma za vse, ki se izogibajo sladkorju in moki. Priprava je enostavna, le malenkost več časa potrebujete, saj morate poleg osnovnega testa pripraviti tudi dva različna biskvita.
Sestavine
  • Sestavine za osnovno testo:
  • 300 g kremnega sira (npr. Philadelphia)
  • 3 jajca
  • 100 g stopljenega masla
  • 150 g razmaščene mandljeve moke Sukrin
  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g sladila Sukrin
  • 40 g indijskega trpotca
  • 1 pecilni prašek
  • Sestavine za svetli biskvit:
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladila Sukrin
  • 2 žlici mletih mandljev
  • Sestavine za temni biskvit:
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladila Sukrin
  • 2 žlici mletih mandljev
  • 1 žlička kakava v prahu
  • Sestavine za orehov nadev:
  • 200 g mletih orehov
  • 5 žlic sladila Sukrin Gold
  • 100-120 ml tekoče sladke smetane
  • 1 žlica ruma
  • 1 beljak
  • Sestavine za skutin nadev:
  • 200 g nepasirane skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • 3 žlice sladila Sukrin
  • sok pol limone
  • 1 majhno jajce
  • Ostalo:
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička kisle smetane
  • 1 žlica sladila Sukrin Melis
Postopek
  1. Najprej se lotimo testa. Z električnim mešalnikom premešamo kremni sir, jajca in stopljeno maslo, nato postopno dodajamo mešanico suhih sestavin. Testo z rokami zgnetemo v kroglo in ga za eno uro shranimo v hladilnik.
  2. Vmes, ko testo počiva v hladilniku, se lotimo priprave biskvitov. Jajca ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg, rumenjake pa umešamo s sladilom Sukrin. Rumenjakovi mešanici izmenično primešamo sneg in mlete mandlje (pri pripravi temnega biskvita dodamo še kakav v prahu, ki smo ga presejali skozi sito). Maso vlijemo v model dimenzije ca. 12 cm x 30 cm (podolgovat model za peko kruha ali peciva), ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo pri 175 °C približno 10 minut (če je biskvit pečem, preverimo z zobotrebcem – zapičimo ga v biskvit in če se masa ne oprime zobotrebca, je pečen). Biskvita ohladimo in odstranimo papir za peko.
  3. Sledi priprava nadevov. Skuto premešamo z ostalimi sestavinami v gladko maso in nadev je gotov. Pripravimo še orehovega. Vodo, rum in sladko smetano segrejemo do vretja, prelijemo čez mlete orehe, premešane s sladilom Sukrin Gold in dobro premešamo. Na koncu dodamo beljakov sneg (beljak lahko tudi izpustimo).
  4. Osnovno testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo v pravokotno obliko, debelo ca. pol cm. Pri valjanju si pomagamo s prozorno plastično folijo za živila, ki jo položimo pod testo in nad njega. Daljša stranica testa naj bo dolga ca. 30 cm (oz. kot je dolga daljša stranica pekača). Testo moramo sedaj spraviti v pekač. Tega izdatno namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. Verjetno nam ne bo uspelo celotnega testa dvigniti s podlage v enem kosu, zato ga prerežemo na več kosov in z njimi obložimo pekač (nič hudega, če se trga, pri oblaganju si pomagamo s prsti ter preprosto »zalepimo« vse razpoke). Prihranimo so toliko testa, kot ga bomo potrebovali za »pokrov«.
  5. V pekač najprej naložimo polovico orehovega nadeva, čezenj poveznemo temni biskvit. Sledi skutin nadev, svetel biskvit ter preostanek orehovega nadeva. Biskvitov ni treba navlažiti, saj je potica že brez tega dovolj sočna. S preostankom osnovnega testa pokrijemo potico in z prsti dobro pritisnemo proti dnu, da se izognemo nastanku morebitnih zračnih lukenj v potici. Pečemo pri 175 °C približno 40 minut. Nekje na polovici peke potico premažemo z mešanico rumenjaka in kisle smetane. Ohlajeno potico posujemo s sladilom Sukrin Melis.
Nasveti

Komentiraj