Te za valentinovo premami romantika? Razmišljaš o unikatnem darilu za svojo ljubljeno osebo? Kaj praviš na sladko presenečenje, ki ga ustvariš kar v svoji kuhinji? Preizkusi LCHF recepte za valentinove sladice, ki sta jih zate pripravila Staša in Uroš.
Avtorja: Staša Grom, dipl. dietetičarka, www.fitkuhinja.si in Uroš Sobočan, danger-men-cooking-lchf.blogspot.si
Valentinova tortica s pralineji
Sestavine za biskvit
- 4 jajca
- 50 g sladila Sukrin
- 60 g mletih mandljev
- 40 g grobe kokosove moke
- 100 g mascarpona
- pol žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Sestavine za kremo
- 300 g mascarpone
- 250 ml sladke smetane
- 3 žlice sladila Sukrin Icing
- 100 g temne čokolade
Sestavine za pralineje
- 80 g kakavovega masla
- 40 g navadnega masla
- 30 g sladila Sukrin Icing
- 20 g beljakovinskega praška Iso Whey Zero, okus bela čokolada
- nekaj kapljic rdečega barvila
- Najprej se lotimo priprave biskvita. Ločimo rumenjake in beljake ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake stepemo s sladilom Sukrin in dodamo mascarpone. Nato izmenično primešamo mlete mandlje, kokosovo moko, pecilni prašek, ščepec soli in beljakov sneg.
- Maso pečemo v srednje velikem modlu v obliki srca ca. 20 minut pri 180 °C. Biskvit ohladimo, mu odstranimo papir za peko in ga vrnemo v model. Namočimo ga z mešanico sladke smetane in vode.
- Nato se lotimo kreme. Sladko smetano stepemo posebej. Mascarpone premešamo s sladilom Sukrin Icing. Temno čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo nad parno kopeljo. Mascarpone mešanici primešamo stopljeno čokolado in stepeno sladko smetano.
- Sledi priprava pralinejev. Kakavovo in navadno maslo stopimo. Nato postopoma primešamo Sukrin Icing in beljakovinski prašek, da nastane popolnoma gladka masa. Po želji dodamo malo vaniljeve arome. Mešanico pretočimo v modelčke za pralineje in shranimo v hladilnik za nekaj ur.
- Kremo naložimo na biskvit in torto okrasimo s pralineji. Po želji jo posujemo s kokosovimi kosmiči. Za nekaj ur jo postavimo v hladilnik.
Beli pralineji
- 50 g kakavovega masla
- 15-20 g sladila Sukrin Icing
- 25 g beljakovinskega praška z okusom vanilje Iso Whey Zero
- vanilja v prahu ali tekoči izvleček
- poljubna dekoracija (posušene maline, oreški, kokosovi kosmiči ipd.)
- Kakavovo maslo segrejemo in mu z metlico primešamo sladilo Sukrin Icing. Nato dodamo beljakovinski prašek in vaniljo. Dobro premešamo in maso vlijemo v model za praline. Po želji posujemo s suhimi malinami, oreški, kokosovimi kosmiči ipd. Postavimo v hladilnik, dokler se masa ne strdi.
LCHF rdeča žametna torta
Sestavine za biskvit:
- 3 jajca
- 4 žlice razmaščene mandljeve moke Sukrin
- 3 žlice sladila Sukrin Icing
- aroma maline Etol
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 žlica sladila Sukrin Icing - raztopljenega v ca. 100 ml vode (za navlažitev biskvita)
Sestavine za kremo:
- 250 g grškega jogurta ali maskarpone sira
- burbonska vanilja v prahu
- 2 lista želatine
Sestavine za premaz:
- sladka smetana
- Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Dodamo rumenjake, sladilo Sukrin Icing in premešamo. Na koncu dodamo še sodo bikarbono, aromo maline in razmaščeno mandljevo moko Sukrin. Premešamo in zlijemo v pekač, ki smo ga premazali z maslom. Pečemo približno 15 minut pri 180 ˙C. Ali je biskvit pečen, preverimo tako, da ga prebodemo z zobotrebcem. Če na njem ni sledi, je pečen.
- Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice, navlažimo z mešanico Sukrin Icinga in vode (uporabimo čopič) in pustimo, da se ohladi.
- Kremo pripravimo tako, da grškemu jogurtu dodamo vaniljo in želatino, pripravljeno po navodilih na embalaži in dobro premešamo.
- Ohlajen biskvit prerežemo na pol in spodnjo polovico premažemo s kremo iz grškega jogurta. Prekrijemo z drugo polovico biskvita in iz vseh strani premažemo s stepeno sladko smetano. Torto postavimo v hladilnik vsaj za tri ure.
Valentinov čokoladni srček
- 3 jajca
- 70 g sladila Sukrin
- 150 g temne čokolade
- 150 g masla
- 100 g razmaščene mandljeve moke Sukrin
- 40 g mandljevih lističev
- Z električnim mešalnikom stepemo zmehčano maslo, da nastane penasta zmes. Posebej penasto umešamo rumenjake in sladilo Sukrin ter jih dodamo k maslu. Nato dodamo stopljeno temno čokolado in mandljeve lističe ter vse skupaj premešamo, da nastane gladka zmes. Na koncu previdno z metlico primešamo čvrsto stepen beljakov sneg. Maso zlijemo v model v obliki srčka in pečemo približno 30 minut pri 160 st. C.
Sočni LCHF mafini
Suhe sestavine:
- 120 g razmaščene mandljeve moke Sukrin
- 80 g razmaščene kokosove moke Sukrin
- 1 zvrhana žlica indijskega trpotca
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 2 žlici s sladila Sukrin Icing
Mokre sestavine:
- 3 jajca
- 30 g raztopljenega masla
- 250 g pasirane skute
- zamrznjene maline - ca. 3 maline na 1 mafin
- voda po potrebi
Dekoracija:
- stepena sladka smetana
- 1 čajna žlica sladila Sukrin Icing
- burbonska vanilja v prahu
- Najprej med sabo premešamo suhe sestavine, nato premešamo še mokre sestavine. Mokri masi med mešanjem počasi dodamo suho. Dobro premešamo. Če je masa pregosta, dodamo nekoliko vode. Ne pretiravajmo s količino, saj bodo drugače mafini preveč mokri. Masa mora biti kompaktna.
- Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in jih do polovice nadevamo z maso. V vsakega damo tri maline in nato pekač do vrha nadevamo z maso. Pečemo pri 200 ˙C približno 30 minut oziroma tako dolgo, da robovi mafinov postanejo zlato-rjave barve. Mafine vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladijo.
- Pred postrežbo jih dekoriramo s stepeno sladko smetano, ki smo ji primešali sladilo Sukrin Icing in burbonsko vaniljo. Mini srčke naredimo iz marcipana po TEM receptu, s tem da masi primešamo malo arome maline (Etol).
Malinova panakota
- 200 g zamrznjenih ali svežih malin
- 250 ml tekoče sladke smetane
- 3 žlice sladila Sukrin Icing
- 1 vaniljev strok
- 3 listi želatine
- poljubna dekoracija
- Maline damo v kozico in jih pričnemo segrevati. Dodamo jim sladilo Sukrin Icing, premešamo in segrevamo, dokler ne postanejo tekoče. Odstavimo, malo ohladimo in jih zmiksamo do stopnje, ko je masa popolnoma gladka. Malinovo maso pretočimo v merilno posodo, mora je biti ca. 200 ml, če je je več, bomo uporabili manj smetane, sicer pa več – skupne mase mora biti 450 ml.
- Sladko smetano s prerezanim vaniljevim strokom segrejemo skoraj do vretja in kuhamo nekaj minut. Odstavimo in dodamo želatino, pripravljeno po navodilih na embalaži. Nato primešamo malinovo maso.
- Maso pretočimo v dva ali tri lončke za puding/panakoto, ki smo jih prej splaknili s hladno vodo. Panakote vsaj za štiri ure postavimo v hladilnik. Pred postrežbo lončke za nekaj sekund pomočimo v vročo vodo, da panakoto lažje stresemo na krožnik. Po želji okrasimo s stepeno sladko smetano in malinami.







