Valentinovi LCHF recepti – brez moke in dodanega sladkorja

Te za valentinovo premami romantika? Razmišljaš o unikatnem darilu za svojo ljubljeno osebo? Kaj praviš na sladko presenečenje, ki ga ustvariš kar v svoji kuhinji? Preizkusi LCHF recepte za valentinove sladice, ki sta jih zate pripravila Staša in Uroš.

Avtorja: Staša Grom, dipl. dietetičarka, www.fitkuhinja.si in Uroš Sobočan, danger-men-cooking-lchf.blogspot.si

Valentinova tortica s pralineji

Valentinova tortica s pralineji
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Vsak dan lahko najdemo razlog, da sebi in svojim dragim spečemo tortico. Ker pa vse diši po valentinovem, za spremembo naredite LCHF tortico v obliki srca. Biskvit je brez moke in dodanega sladkorja, namesto kreme iz mascarpona in čokolade pa lahko uporabite čokoladni mousse Sukrin (vsebino vrečke premešajte s 100 ml vode in 100 ml sladke smetane).
Valentinova tortica s pralineji
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Vsak dan lahko najdemo razlog, da sebi in svojim dragim spečemo tortico. Ker pa vse diši po valentinovem, za spremembo naredite LCHF tortico v obliki srca. Biskvit je brez moke in dodanega sladkorja, namesto kreme iz mascarpona in čokolade pa lahko uporabite čokoladni mousse Sukrin (vsebino vrečke premešajte s 100 ml vode in 100 ml sladke smetane).
Sestavine
Sestavine za biskvit
  • 4 jajca
  • 50 g sladila Sukrin
  • 60 g mletih mandljev
  • 40 g grobe kokosove moke
  • 100 g mascarpona
  • pol žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
Sestavine za kremo
Sestavine za pralineje
Porcija:
Postopek
  1. Najprej se lotimo priprave biskvita. Ločimo rumenjake in beljake ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake stepemo s sladilom Sukrin in dodamo mascarpone. Nato izmenično primešamo mlete mandlje, kokosovo moko, pecilni prašek, ščepec soli in beljakov sneg.
  2. Maso pečemo v srednje velikem modlu v obliki srca ca. 20 minut pri 180 °C. Biskvit ohladimo, mu odstranimo papir za peko in ga vrnemo v model. Namočimo ga z mešanico sladke smetane in vode.
  3. Nato se lotimo kreme. Sladko smetano stepemo posebej. Mascarpone premešamo s sladilom Sukrin Melis. Temno čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo nad parno kopeljo. Mascarpone mešanici primešamo stopljeno čokolado in stepeno sladko smetano.
  4. Sledi priprava pralinejev. Kakavovo in navadno maslo stopimo. Nato postopoma primešamo Sukrin Melis in beljakovinski prašek, da nastane popolnoma gladka masa. Po želji dodamo malo vaniljeve arome. Mešanico pretočimo v modelčke za pralineje in shranimo v hladilnik za nekaj ur.
  5. Kremo naložimo na biskvit in torto okrasimo s pralineji. Po želji jo posujemo s kokosovimi kosmiči. Za nekaj ur jo postavimo v hladilnik.

Beli pralineji

Beli pralineji
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Pralinejev brez dodanega sladkorja ni težko narediti (primer recepta). Težje je narediti bele pralineje, torej nekakšno belo čokolado brez dodanega sladkorja, ki ima res okus po – beli čokoladi. Po nekaj poizkusih se mi zdi recept pred vami še najboljši – bistvena sestavina je beljakovinski prašek z okusom vanilje, saj bodo brez njega pralineji preveč maslenega okusa.
Beli pralineji
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Pralinejev brez dodanega sladkorja ni težko narediti (primer recepta). Težje je narediti bele pralineje, torej nekakšno belo čokolado brez dodanega sladkorja, ki ima res okus po – beli čokoladi. Po nekaj poizkusih se mi zdi recept pred vami še najboljši – bistvena sestavina je beljakovinski prašek z okusom vanilje, saj bodo brez njega pralineji preveč maslenega okusa.
Sestavine
Porcija: ca. 12-15 pralinejev
Postopek
  1. Kakavovo maslo segrejemo in mu z metlico primešamo sladilo Sukrin Melis. Nato dodamo beljakovinski prašek in vaniljo. Dobro premešamo in maso vlijemo v model za praline. Po želji posujemo s suhimi malinami, oreški, kokosovimi kosmiči ipd. Postavimo v hladilnik, dokler se masa ne strdi.

LCHF rdeča žametna torta

LCHF rdeča žametna torta
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Rdeča žametna torta je zanimiva na pogled ter brez moke in dodanega sladkorja . Sestavine so za torto premera 18 cm.
LCHF rdeča žametna torta
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Rdeča žametna torta je zanimiva na pogled ter brez moke in dodanega sladkorja . Sestavine so za torto premera 18 cm.
Sestavine
Sestavine za biskvit:
Sestavine za kremo:
  • 250 g grškega jogurta ali maskarpone sira
  • burbonska vanilja v prahu
  • 2 lista želatine
Sestavine za premaz:
  • sladka smetana
Porcija:
Postopek
  1. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Dodamo rumenjake, sladilo Sukrin Melis in premešamo. Na koncu dodamo še sodo bikarbono, aromo maline in razmaščeno mandljevo moko Sukrin. Premešamo in zlijemo v pekač, ki smo ga premazali z maslom. Pečemo približno 15 minut pri 180 ˙C. Ali je biskvit pečen, preverimo tako, da ga prebodemo z zobotrebcem. Če na njem ni sledi, je pečen.
  2. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice, navlažimo z mešanico Sukrin Melisa in vode (uporabimo čopič) in pustimo, da se ohladi.
  3. Kremo pripravimo tako, da grškemu jogurtu dodamo vaniljo in želatino, pripravljeno po navodilih na embalaži in dobro premešamo.
  4. Ohlajen biskvit prerežemo na pol in spodnjo polovico premažemo s kremo iz grškega jogurta. Prekrijemo z drugo polovico biskvita in iz vseh strani premažemo s stepeno sladko smetano. Torto postavimo v hladilnik vsaj za tri ure.

Valentinov čokoladni srček

Valentinov čokoladni srček
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Valentinov čokoladni srček je zelo preprosta tortica brez moke in dodanega sladkorja, primerna za ljubitelje prehrane LCHF. Namesto Sukrin mandljeve moke lahko uporabite 150 g mletih mandljev. Namesto čokoladnega obliva lahko tortico potresete s sladilom Sukrin Melis, nadomestilom sladkorja v prahu brez kJ/kcal.
Valentinov čokoladni srček
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Valentinov čokoladni srček je zelo preprosta tortica brez moke in dodanega sladkorja, primerna za ljubitelje prehrane LCHF. Namesto Sukrin mandljeve moke lahko uporabite 150 g mletih mandljev. Namesto čokoladnega obliva lahko tortico potresete s sladilom Sukrin Melis, nadomestilom sladkorja v prahu brez kJ/kcal.
Sestavine
Porcija: (za srednje velik tortni model v obliki srčka)
Postopek
  1. Z električnim mešalnikom stepemo zmehčano maslo, da nastane penasta zmes. Posebej penasto umešamo rumenjake in sladilo Sukrin Gold ter jih dodamo k maslu. Nato dodamo stopljeno temno čokolado in mandljeve lističe ter vse skupaj premešamo, da nastane gladka zmes. Na koncu previdno z metlico primešamo čvrsto stepen beljakov sneg. Maso zlijemo v model v obliki srčka in pečemo približno 30 minut pri 160 st. C.

Sočni LCHF mafini

Sočni LCHF mafini
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
So ti všeč mafini? Z malce spretnosti jih lahko lepo dekoriraš, tako da bodo v znamenju valentinovega. Mase je za 12 mafinov.
Sočni LCHF mafini
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
So ti všeč mafini? Z malce spretnosti jih lahko lepo dekoriraš, tako da bodo v znamenju valentinovega. Mase je za 12 mafinov.
Sestavine
Suhe sestavine:
Mokre sestavine:
  • 3 jajca
  • 30 g raztopljenega masla
  • 250 g pasirane skute
  • zamrznjene maline ca. 3 maline na 1 mafin
  • voda po potrebi
Dekoracija:
  • stepena sladka smetana
  • 1 čajna žlica sladila Sukrin Melis
  • burbonska vanilja v prahu
Porcija:
Postopek
  1. Najprej med sabo premešamo suhe sestavine, nato premešamo še mokre sestavine. Mokri masi med mešanjem počasi dodamo suho. Dobro premešamo. Če je masa pregosta, dodamo nekoliko vode. Ne pretiravajmo s količino, saj bodo drugače mafini preveč mokri. Masa mora biti kompaktna.
  2. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in jih do polovice nadevamo z maso. V vsakega damo tri maline in nato pekač do vrha nadevamo z maso. Pečemo pri 200 ˙C približno 30 minut oziroma tako dolgo, da robovi mafinov postanejo zlato-rjave barve. Mafine vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladijo.
  3. Pred postrežbo jih dekoriramo s stepeno sladko smetano, ki smo ji primešali sladilo Sukrin Melis in burbonsko vaniljo. Mini srčke naredimo iz marcipana po TEM receptu, s tem da masi primešamo malo arome maline (Etol).

Malinova panakota

Malinova panakota
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Vam je všeč panakota? Maline pri panakoti najpogosteje uporabim za preliv, tokrat pa sem panakoto naredila tako, da sem jih primešala k smetani. Odlična je, poskusite, je namreč popolnoma brez dodanega sladkorja in primerna za prehrano LCHF.
Malinova panakota
Št. glasov: 0
Ocena: 0
Rate this recipe!
Vam je všeč panakota? Maline pri panakoti najpogosteje uporabim za preliv, tokrat pa sem panakoto naredila tako, da sem jih primešala k smetani. Odlična je, poskusite, je namreč popolnoma brez dodanega sladkorja in primerna za prehrano LCHF.
Sestavine
  • 200 g zamrznjenih ali svežih malin
  • 250 ml tekoče sladke smetane
  • 3 žlice sladila Sukrin Melis
  • 1 vaniljev strok
  • 3 listi želatine
  • poljubna dekoracija
Porcija: tri manjše ali dve večji panna cotti
Postopek
  1. Maline damo v kozico in jih pričnemo segrevati. Dodamo jim sladilo Sukrin Melis, premešamo in segrevamo, dokler ne postanejo tekoče. Odstavimo, malo ohladimo in jih zmiksamo do stopnje, ko je masa popolnoma gladka. Malinovo maso pretočimo v merilno posodo, mora je biti ca. 200 ml, če je je več, bomo uporabili manj smetane, sicer pa več – skupne mase mora biti 450 ml.
  2. Sladko smetano s prerezanim vaniljevim strokom segrejemo skoraj do vretja in kuhamo nekaj minut. Odstavimo in dodamo želatino, pripravljeno po navodilih na embalaži. Nato primešamo malinovo maso.
  3. Maso pretočimo v dva ali tri lončke za puding/panakoto, ki smo jih prej splaknili s hladno vodo. Panakote vsaj za štiri ure postavimo v hladilnik. Pred postrežbo lončke za nekaj sekund pomočimo v vročo vodo, da panakoto lažje stresemo na krožnik. Po želji okrasimo s stepeno sladko smetano in malinami.
Dodaj med priljubljeneDodaj v priljubjene

Comments are closed.